O pictură creată în totalitate folosind inteligenţa artificială a fost vândută la licitaţie pentru 432.500 de dolari, devenind prima lucrare concepută astfel care este achiziţionată prin sistemul de vânzare specific pieţei de artă, arată USA Today.
Tabloul intitulat „Portretul lui Edmond Belamy/ Portrait of Edmond Belamy” este rezultatul unui proiect în care colectivul artistic parizian Obvious a gestionat un demers creativ iniţiat şi dus până la capăt de o inteligenţă artificială, scrie
Mediafax.
Portretul nu este rezultatul minţii umane, asigură realizatorii. Formula algebrică plasată în loc de semnătură în partea de jos a lucrării marchează o premieră în domeniu.
Colectivul artistic din capitala Franţei explorează legătura dintre artă şi inteligenţa artificială folosind o metodă numită GAN (generative adversarial network, care s-ar traduce ca reţea antagonică generativă). Echipa a introdus în sistem 15.000 de portrete pictate între secolele al 14-lea şi al 20-lea, iar algoritmul alcătuieşte o nouă imagine pe baza acestor lucrări de artă, după care sunt eliminate automat diferenţele dintre tablourile realizate de oameni şi cel pe care îl generează programul.
Potrivit casei Christie’s, lucrarea, vândută într-o licitaţie organizată la New York, între 23 şi 25 octombrie, era estimată la un preţ cuprins între 7.000 şi 10.000 de dolari, iar rezultatul final a fost o surpriză pentru lumea artei.
Portretul face parte dintr-o serie de tablouri realizate cu ajutorul algoritmului, care constituie o schiţă genealogică a familiei fictive Belamy.